Saturday, May 4, 2013

Kenapa bukan PR

oh btw, aku xg mengundi
so kalau korg nak cakap aku ni xsayang negara, xlayak nk bising dan sebagainya...cakap lah
tp demi mempertahankan ground aku, aku berada di lab atau kelas sehingga la saat2 terakhir untuk pendaftaran. which itu silap aku juga sbb org cakap xsempat da daftar ketika itu. rupanya ada extension
so ye..mmg ada silap aku dlm pendaftaran mengundi

tapi...tidak bermakna aku tiada suara
aku juga rakyat malaysia
dan tidak letak nye undi tidak bermakna aku tidak layak untuk memberi buah fikiran
jgn kata aku xundi maka aku xblh komplen

okay da...
cukup ranting for now
tajuk ini mungkin akan spark perasaan igin tahu
atau mungkin juga rasa marah
atau juga mungkin ada yg benci
mungkin ada yg akn rasa bodoh nya aku ini
jadinya...aku nk bagitaw sikit kenapa
so sila baca sebelum melatah

first and foremost, aku bukan orang UMNO
jd jgn sangka aku bias
aku xsuka juga keadaan pentadbiran negara sekarang sejak aku kecil lagi
pengalaman mengajar aku erti bagaimana susahnya dan tidak telusnya orang2
dan juga pengalaman mengajar bukan org atas UMNO yg bnyk buat silap
juga bnyk org2 dibawah yg memberikan nama buruk...jd kalau rasa nk cuci, blh la start cuci disetiap peringkat, suka ati la cuci dr atas ke bawah ke bawah ke atas ke...semoga kita bergerak kehadapan.

tp kenapa bukan PR juga?
ini kerana...
aku masih kurang yakin
bukan terhadap perubahan dan pemerintahan
tp pada perancangan keseluruhan
Alhamdulillah idea2 yg dibawa berniat baik dan cukup bernas
tp ada beberapa perkara yg tersilap kira
dan aku sendri telah pn message tuan empunya video dan blog
untuk mendapat jwpn
setakat ni mungkin mereka bz untuk menerangkn kekangan dlm pemahaman aku ni, cuma org2 lain yg tampil maki hamun. aiyooooo~~
tp merujuk kembali perancangan keseluruhan, aku maksudkan kesinambungan drpd ksemua perkara tersebut. Namun, Rafizi bukan calang2 orangnya, ACCA sambil degree engineering ek? ke tersalah info?
so mungkin dia ada reason nye sendiri. contoh, nombor2 yg diberi bernas tp dr mana dan perancangan untuk mengutip nombor2 tersebut brape jelas. ada penerangan tp xjelas. ada satu video menerangkan mana sumber duit, tp pada hujungnya, ckp pada perancangan2 ekonomi yg ada. tidak kah itu satu ambiguity?
juga pada corak pentadbiran. bukan kami tidak tahu. pentadbiran DAP,PKR dan PAS lain asasnya. blh bersatu, betul...tp apabila diteliti dalam2, kesatuan dlm hal2 besar tp belum bersatu sepenuhnya dlm pentadbiran. contoh, pergolakan kenapa ada calon2 lain dr PAS, jwpn Hadi adalah bagus, kerana mereka inginkan pemimpin yg lebih baik atau miscommunication. tp dgn inginkn pemimpin lagi baik,tidak kah itu menunjukkan bahawa tidak ada kesepakatan menyeluruh

oleh itu, seringkali anda akn nampak aku bantai org2 PR ni. bukan sbb aku org UMNO atau macai. tp aku ingin menegakkan pendirian aku keatas perkara2 tersbut dan inginkan kepastian. aku juga seorang manusia yg mencari ilmu dan penerangan. maka sila beri penerangan. sebaliknya, aku selalu menerima tomahan. aku mungkin tersilap penggunaan bahasa. jadi boleh ita berbincang terlebih dahulu daripada belum pape, da kena bom xingt dunia. camne nak aku sokong korg kalau xdiberi peluang untuk bertanya

aku ada rama kawan PR. kawan je dengan dorg. aku respect pendirian dorg pada PR. aku percaya dorg da buat keputusan berdasarkan akal mereka dan itu adalah keputusan mereka. dan aku juga ada bertanya kepada mereka tentang beberapa perkara dan dapat penjelasan. tp yg mana mereka tidak dapat jelaskanlah adalah perkara2 yg aku utarakan pada tempat2 lain. dan balasan aku. pernah suatu ketika ada org gelarkan aku hanya anjing yg tahu menyalak bila mana aku hanya persoalkan beberapa details untuk pengetahun sendiri

Jadi...kepada anda yang membaca...yeay, anda baca sampai habis.hehe...jadi jangan ulangi perangai BN jika kita sendiri tidak suka. banyk contoh yg berlaku. Apabila gerakan pelajar UM sebelum dibanteras mahathir kuat bersuara diruntuhkahn, pemimpin2 mereka cukup lantang benci rasuah dan sebagainya. tp apabila mereka dpt jawatan, lain jadinya...UMNO marah2 dan pertahankan persatuannya, dikatakan macai dan xreti nk berdebat dan berbincang. jangan lah ulangi perkara tersebut kat insan2 yg ingin tahu seperti aku ni.

sekian

p/s: even if i had the opportunity to vote, u ALMOST had mine if someone had to answer my query...n...allergic ngn term INIKALILAH. overused dan naik meluat dengar. aaaa...kalau kali ini lah, mungkin xrasa allergic sangat kut..tp xusah risau, itu hanya pendirian sendri, tiada kaitan dgn peribadi persatuan tersbut :)

8 comments:

Anonymous said...

so in other words, u are saying that your vote is for bn. that is if u had the chance to vote


lol

Farzan said...

nope...jgn cepat membuat konklusi :)
BN also still haven't got my vote. but more incline to BN if the leader of my place is a good person :)

but then again, since da lepas da undi...ye untuk DUN kawasan jika betul dpt kawasan subang
tp might be PR for Parlimen

petite girl said...

Humans are hard to predict. I rasa bab jadi motor itu depends on individuality. Does not mean masuk bn jadi jahat, masuk pr jadi baik and vice versa.

I thought UMNO means for Malays? Tak semestinya masuk Umno masuk bn juga?

Paling sedih i rasa, disebabkan ada alliances seperti PKR=PAS=DAP, masyarakat melayu berpecah belah. My mom told me the ones who went to parade and hang up the flags are all Malays. Where are the other races?

Tun. M is my idol, I have to say. I agree not all his actions are right. But what he said about Melayu berpecah belay itu I rasakan betul. Keran cita cita Anwar untuk menjadi PM tidak menjadi, sedih melihat Melayu berpecah. Jangan tanah tergadai sudan:)

Farzan said...

and again an opinion we share...to be frank, i dont mind what u perjuangkan. I rarely think about myself except my ego. and my ego tells me to find a leader not by their cause. their manifesto are all pleasant to the ears but not a good indicator of their leadership...plus, an imperfect plan like PR did has just ruined their manifesto to people like me~

petite girl said...

omygod I just realised too many typos of mine! Sorry Farzan. But, you got my points, right?:P

petite girl said...

typos:

bab jadi kotor*

kerana* cita cita

tergadai sudah*


I have to double-check next time:)

Aiman Phoenix said...

Farzan saya setuju dengan sikap kritikal terhadap kedua-dua belah piahk.

Sayangnya, tak semua individu bersikap sedemikian.

Lebih ramai yang fanatik emosi dalam mengikut mana-mana parti.

Tahniah, teruskan sikap kritikal anda. Kita perlukan orangmuda2 yang bersikap matang sebegini.

Farzan said...

dalam menjustifikasi kan sesuatu tindakan, berdiri sebagai pihak lawan. kemudian berdiri sebagai pihak yg dilawan untuk memberi balas hujah...kita tidak blh lari dr berat sblh kerana paling2 kurang, kita berat keatas pemahaman kita...cuma apa yg blh buat ialah, berlapang dada dan cuba berbincang dengan org lain juga...lihat apa yg mungkin dan tidak mungkin...

thnx btw :)