Saturday, October 9, 2010

Every hearts need a companion~

nasihat dr orang
"kalau lonely ingt kat Allah shj, xperlu la nk cari2 kwn nak ngadu tu semua"
ye...betul...tp mungkin naluri manusia itu perlukan teman
Nabi Adam sendiri tatkala begitu hampir dengan Allah, di taman firdausi pn meminta agar diciptakan seorang Hawa sebagai seorang teman.....

Dan manusia itu juga tidak disarankan untuk mengasingkan diri...
Hadith yg lbih kurg berbunyi begini...
"syaitan itu seperti serigala yg menjadikan mangsa daripada kibas yg bersendirian"

Psychology juga menjukkan bhw, keinginan seorang manusia itu untuk berkongsi. berkongsi cerita, kemewahan, ilmu, dan juga kehidupan.Seseorang itu jika tidak diberikan kasih syg blh menyebabkan mati. dan itulah yg terjadi pd kajian seorang pakar psychology dimana lbih kurg 10 bayi dikurung tanpa dibenarkn sebrang interaksi dgn mana2 manusia kecuali untuk tujuan mkn dan mandi.tu pn xdibenarkn tuk brckp dgn baby tersebut. Baby2 tu kemudian pulang ke Rahmatullah danpsychologyst tersebut dihukum penjara...

dan klu tny hati n perasaan pn
sejak kecil kite slalu mahukan saat bersama keluarga...slth keluarga, kita cari pula kwn2
xgitu?kemudian kita rasa rindu...bknkah mmg hati mahukan seorang disisi~

ha...tp tidak sesekali disuruh agar kite g cari girlfriend atau psgn~
seorang kawan itu mudah dicari, seorang shbt perlukn penialaian
tp seorang teman? sgt sukar
bukan teman sehidup semati je...tp teman yg sudi bersama tatkala suka atau duka

Saya tahu cinta sy kat awk tidak sehebat cinta Sayidina Abu Bakar As-Siddiq pd Baginda Rasulullah
Saya tahu persahabatan saya tidak seutuh keberanian Sayidina Umar ketika hendak berhijrah
Saya tahu saya hanyalah insan biasa, kerdil...hamba Allah di Al-Ardh yg serba luas ini
TP kenapa setiap yg saya mula rasa selesa akn kembali berjauhan? Sudah sekian lama sy mencari erti persahabatan seperti yg tertera dlm lagu Teman Sejati oleh Brothers~
sy hanya mahu menjadi seorang teman yg dpt memberikan peringatan tentang tujuan hidup kita dan dpt mengingatkan kita pd Tuhan Yg Esa
Saya hanya mahukan seorang kawan yg sudi bersama saya untuk saya berceritakan pengalaman hidup dan sama2 kita mencapai kejayaan...


(HT,AF,FN,AA,FR,FZ,AR,Al,QQ,MA,JS,AZ,RR,DA,HS...dlm kngn)

8 comments:

Farzan said...

owh2 dan peringatan...
ur companion reflects who u are.so u can find friends, multiple friends but find a companion who is a good muslim for u too will be a good muslim then ^_^

Cahaya Kegembiraan dan Kesyukuran said...

yes. true, true and true. :) same here, bila dah mula rasa selesa berkawan dgn org yg baik2 tu, skrg bjauhan. Memang terasa la rindu tu.

Farzan said...

kn2...lumrah kehidupan itu ada pertemuan yg menjanjikan perpisahan
dan
kehidupan yg menjanjikan kematian
so nk xnk mmg akn kne tinggal gk atau kita yg meninggalkn
hanya mampu redha dgn ketepan yg Esa ^_^

semangat said...

semoga kita berjaya bertemu dgn 'companion' kita....

Farzan said...

semangat~
insyaAllah, Allah Maha Mengetahui n sebaik2 perancang...
usaha trus ada tp biarlah Allah jua yg menetapkan kerana hati naluri manusia ni di luar batasan kuasa kita ^_^

Anonymous said...

Salam wbt.

Farzan, usaplah titisan air mata itu, kerana yakinlah, sungguh, yakinlah, ada teman yang tertunggu-tunggu persahabatan denganmu.
=)
Usaplah air matamu, dan kembalilah tersenyum semula.

Anonymous said...

teman yg baek ialah teman yg sentiasa mendoakan kebahagian teman temannya dunia dan akhirat...
semoga gembira farzan...
:)

~ridhu~

Farzan said...

oh ridhu :P

thnx weyh~
^_^