Wednesday, November 18, 2009

Imam Al-Ghazali...

tajuk nama tokoh tp bukan nk ckp sal biodata dia pn.hehe...

Imam Al-ghazali ni kan antara ahli2 sufi yang menempah nama bukan saja dalam dunia Islam tapi juga dunia academic stu dunia. Klu bdk2 skola cam saya ni knal Imam Al-Ghazali dgn Ihya' Ulumuddin je la kut ngn die ni pandai n hbt. n bla3...die dh nyumbang bnyk2

tp sbnrnya mlm ni, 8.44 mlm di Malaysia, saya nk mengemukakan satu kitab Imam Al-Ghazali bertajuk AL-MUNQIDH MIN AL-DALAL*. Buku ni ckp sal ilmu. sgt bagus tuk orang yg suka berfikir sbb die persoalkn mcm2. Dlm bhs Inggeris nama dia DELIVERANCE FROM ERROR atau CONFESSION. bunyi cam menarik kan . ok2...bunyi dia xla menarik sgt tp seriusly bes...

Ketika ni kn, Imam Al-Ghazali sbnrnya tgh mencari certainty dlm dia nya ilmu. nak pastikan semua yg dia tahu tu mmg btul2 ilmu yang sahih, tiada tolak bandingnya dan tidak dapat di tolak kebenarannya. dlm bhs omputih stu perkataan je kut certainty :P lagi2 dlm ilmu metaphysics. jadi, mearayulah si Imam Al-Ghazali ni mencari kesahihan melalui pelbagai sudut (mathematics, physics, natural and social science, philosophy, metaphysics, logic). dalam pencarian beliau ni lah beliau telah menolak dan menerima ahli2 falsafah mengikut tahap yang dikategorikan olh beliau sendiri.

hasil pencarian tu gk, Imam Al-Ghazali telah membuka mata ahli2 falsafah dan para ilmuwan untuk lbh memahami dunia ni dalam konteks yg pnuh dan btul2 yakin. Bukan sekadar teori dan bayangan semata2...
cari ek buku ni, dlm bhs melayu lupa la tajuk dia, tp di yakini sgt bes ^_^

3 comments:

far-hana said...

Imam al-ghazali specialized in tassawuf right? like TOK kan? is it? *tak tahu, bertanya*...

Farzan said...

tasawwuf tu xtaw r cam TOK ke pe ke
yg pntg Imam Al-Ghazali ni tokoh yg hbt
kne cri buku2 die tuk bc :)

far-hana said...

wahhh... tabiklah... x pnah lg baca kitb/buku ori imam alghazli... but bc tkat skit2 buku yg mention imm ni adlh kot... tassawuf supposedly macam tulah... *not sure, tnya ustz nnti* mana dpt ilhm blog psl imam alghazali?