Saturday, October 3, 2009

IB = I'm Busy

duduk kt KMB selalu dgr perkataan yg sy xsuka sgt ni. semua orang merasakan beban angkara huruf2 kapital. siapa sangka huruf2 yg kita blajar kat tadika dulu akan menghantui tidor mlm kita sejak kita kecil lg; UPSR, PMR, SPM, EE, IA, TOK, UKCAT, IELTS, TOEFL n sebagainya. Tp perkataan busy itu adakah satu penerangan kepada situasi yg sedang berlaku atau alasan dan satu perkataan untuk meletakkan diri di tempat yang selesa?
Klu kite bertanya pada diri sendiri kn. btul ke kita busy sbb setahu sy kn, kita ni masih mampu tidur seperti baby, melayari internet, membaca post ini, mengomen, fb, bergelak tawa bersama rakan n melakukan bnyk perkara lg. Kenapa kita empunya masa tuk tu semua sdgkn kita sendiri yg kata kita bz? sy musykil, apakah makna bz itu sbnrnya....
aritu, semua org kate bz nk buat EE, IA, TOK tp in the end x ramai pn yg buat. tp yg maen game nye ramai. Yg tdo nyenyak waktu mlm pn ramai. yg kat internet tu xyh citer la, alang2 buat keje, on9 la jap kn :D
ok2
cukup kata2 men'down'kn org. sbnrnya tu semua adlh kata seorg insan kpd dirinya sendiri. sbb minggu ni dia xsentuh pn keje2 die. dia cuma berasa sedih sbb benda2 yg diusahakn nya sepanjang minggu ni hanya 1 je berjalan. tu pn bnyk mslh. dan perancangan dia untuk bulan 10 ni mmg dh full tp sedih melihat kwn2 yg bila ditanya psl dorg punya plan, full gk tp full tuuk dri sendiri. nak mintak tlg pn xlh. semua sbb wujudnya perkataan bz tu
arini sy berasa sgt pnat n gagal mencapai prestasi yg pernah dibuat record dlu. sy tumpas ditgh jln apabila jam 1630 sy dh merebahkn bdn sy...tp detail psl ni sy xnk post la sbb bnyk sgt benda yg sy simpan dlm ati je takut tbe2 sy emo laen lak jd nye.hihi...

jd kita sama2 reflect balik, perlu ke kita mengaku diri kita bz. Adakah kita bz atau Tuhan dh tarik satu nikmat dunia, iaitu kelapangan masa? sama2 kita merenung ye...

10 comments:

far-hana said...

agak betullah, kena sedar diri, sibuk online merapu2 ke sibuk buat hmwk?...(termasuklah tuan komen ni)
nak minta tolong kawan... ? kecewa... layakke nak kecewa, kalau salah sndiri? lgpun, kena igt gak, bukan diri sndiri sorg yg ada masalah cmni... so in the end, kenalah memahami...

hanis fozi said...

ib tu bz bila org lain tanya je..hehe
in real life..kite so much the same with other courses..hehe

tp bila org lain tanya
"IB bz ke x?"
so kita dgn knfiden tnpa rasa bslh
kne ckp sume keje yg kita ada
masa 2 kuarkn abes2 sume keje
ia, ee, tok, lab rport, cas rport, meeetng club, etc

br btol bz

dr.corona0810 said...

sebenarnya.. bg aku, kalo nak diikutkan memg la kita akan BZ kalo kita x pandi nk bahagikan masa. yelah, ada yg dah set aim tp bila ada benda lg best, terus je tinggalkn keja2 tadi. akhirnya, aim td pon x kesampaian..
jadi, kita kena kuatkan semangat, setkan aim betul2 n jgn cpat menglah dlm setiap keja yg kita buat. jgn tangguh keja2 kita!!!

N u F a S said...

saye pelajar a-levels...

sgt..
sgt segan ngan bdak ib...(klu nk dibandingkan la..haha)


rajin betul korg...^^

ape2 pun gambatte in everything u do...tp make sure balanced dunia + akhirat...=)

Zafree said...

we need to realize our 'free time' before procrastination happen~

good luck with your life in KMB; may your path is always guided by Him

fahmi zx said...

tu lah yg Islam ajr sbnrnya...
demi masa, demi waktu fajar, demi malam, demi waktu siang...

banyak Allah bersumpah demi waktu
sama2 lah kita improve-kan diri bersama-sama

crixerity said...

ahahaa..tergelak aku baca pos kau..aku dah lama dah terfikir benda ni, cerita je lebat..tempat lain ada yang lagi bz kot...hehe...

wah, zafree pun ada

Anonymous said...

farzan,
mane ade tuhan tarik kelapangan mase,kalau dia tarik,takdelah kite boleh tido dan on9 lagi:P

jgn cr alasan, jgn merungut,
think of it as another puddles you have to jump over:)

ull be fine
:)
just fine

Farzan said...

:D
ha... kwn2
sbnrnye
post ni bkn sbb aku bz...
tp ni tuk bgtaw org len yg aku kecewa bila org kata aku bz ataupun dorg bz...
n untuk bgtaw org laen yang aku kecewa jika kita ada tanggungjwb bersama tp hanya stu pihak je yg buat dengan alasan pihak lg stu tu bz....
perkataan tu sungguh menyakitkn ati...
bc remi nye post psl shbt, that will help xplain a bit :D

Farzan said...

in anyway...
thnx u guys gave me gud comments
n good points to poder upon :)