Tuesday, September 22, 2009

Raya...1st day

Salam lebaran yang mulia buat semua. kalo nk citer semua skali cam pnjg gile. so pk2
nk post satu2.ari ni post 1st day kat kg esk 2nd n lusa 3rd day lk...

lps bgn dr sahur, abah kate nk gerak terus.tp dgn ada nya kami budak2 nakal, lps sahur yg subjektif itu menjadi pukul 8 sbb kitorg mls nk mandi awl.haha...berjalan la kami. ingktn dh awl dh, rupa2nya ramai gk yg awal.so ended up dlm jam. nk ckp jujurnya psl kn, sepanjang2 perjalanan tu hamba Allah ni tido. for the first time tdo dlm kete kat seat blkg eventho dh tido lama dah waktu mlm. sbb jamnye pasal la. Bosan gile kut, cian kat abah sbb kene tekan minyak, tekan brek n saling bertukar ganti. sampai kat perhentian pertama tu ( xtaw ktne sbb tdo ) abh kate abh sbnrnye xlh rase kaki dh sbb bnyk sgt kerja yg dilakukan.dlm kpl bermain satu ingatan "camne la klu yg pakai manual..."

tp abah dgn semangat raya nya trus bersabar di atas lebuh raya tu. Ingat, jgn potong guna lane kecemasan, anda mengundang dri anda dimaki,dihamun, dicerca, disumpah dan segala2 yg xpatut. truknya hamba Allah sorg ni kn, g kutuk2 org.adeh. tp saba itu adlh lbh baek. pernah dgr satu hadith ni, maksudnya ; "orang yang paling kuat diantara kamu adalah orang yang plg bersabar" jd truskan lah bersabar. abah meneruskan perjalanan tanpa rungutan (sry xamek gambar sbb camera duk dlm but kete) dgn senyuman yg manis, tidak menunjukkan ckit pn rase penat atau gentar melepasi satu persatu kemalangan di tepi lebuh raya. tp bila line clear je (ni termasuk juga ibu tido) abah speeding mmg buat ktorg bdk2 excited.haha...

sampai Sg.Dua, ade lori nasi kandar terbalik. Blok habis satu jalan.hmm...xberjalan lgsg kereta2 kecuali lane hujung.tu pn yg nk simpang msk ke Sg.Dua tu. Rezeki dr Allah, kami mmg tgh duk lane plg kiri tu so kami lalu kat simpang tu n sipi2 belok masuk lane yg btul balik. Jalan yg LURUS.hahaha... dr situ, clear la jln sampai la ke Anak Bukit n seterusnya abah menyusuri sawah padi ke rumah Tok Wan. sampai dlm kul 4 lebih. kami menerima kejutan yg pertama.jeng3, tgk la gmbr dibwh :D





 Dahsyat kn. ada banner n aturcara raya lg. siap ada takbir raya kat blkg ni. This is all thanx to Pak Su n Mak Cik Wa. bila dh angkat2 brg msk dlm umah tu, abah borak2 ngn tok pastu trus masuk tdo sbb pnat sgt. dgn tok la bru abah mengadu kate penat sesangat2. cain abah. tp hamba Allah yg sorg ni xdh puas tido, xtaw la pnat tu. Lps solat (solat wajib diutamakan) duduk2 kat ruang atas rumah, dtg sorg hamba Allah ni yg sgt petah bercakap, Musa (anak Pak Lang). last tym nmpk die kck lg, ckp pn xreti tp skrg ni dh bsr cam abg dia, Muas.nama dh nk dkat sama dh n dia xtaw malu, sbb dia dtg n trus duduk kat tepi abah n borak2 ngn abah n ibu cam dh lama knal. umur dia bru 5 taun.hehe...

lps tu g la jln2, sbb xreti nk duk diam. jln2 cari Pak Lang, sbb slalu dia membawa kejutan n anak dia dr ssp tu (dlu2 slalu la kaco, skrg dh besa kaco jgk. agagaga) jumpa2, mmg tgh kejutan sbb tgh nyalakan arang. g2 kat dor, dorg habaq nk bakar daging kijang. pe lagi, excited la.haha...Pak Lang, ngn Pak Long, Abg Mi n Abg Yani tgh sebuk nyalakan arang tu. bakar2, pastu cameraman dtg lmbt, pe lg semua duk sebuk posing. Pak Njang pn tibe2 out of thin air muncul semata-mata tuk posing masuk gambar. Acara bertukar dr membakar daging kijang kpd berposing amek gambar. Yg besnye bkn sy, abg mi, abg yani, fatah or falah yg sebuk amek gambar. tp yg dewasa2 tu, abah yg tetiba muncul, Pak Njang, Pak Lang n Pak Long.sgt klaka tgk dorg.hihi...


 




 so sehari sblum raya tu pn dh pnuh dgn kejutan...sgt best. n xsaba2 tuk tunggu raya n ari2 seterusnya...
oh ye lupe nk bgtaw, pemergian 3 insan yang disayangi tlh ditmbh ngn 3 yg bru.er...pemergian tu xsmstinya mati ye, merujuk kpd Allahyarham Hj. Mahmood n mereka2 di OC...so, ni la ari pertama di kg

skali lg, salam lebaran buat semua...more updates to come :D

3 comments:

dr.corona0810 said...

farzan..
bestnya raya ko..
jeles aku..bley blik kg..
kg ko kat ner ek???
heheheh...

Farzan said...

:D
kat kedah aje
bes tu bes gk r
sbb laen dr yg laen
more to come l8er~

nama saya liyana. said...

slmt hr raya. mohon maaf zahir dn batin.

btw, kedah mmg best. :))